dijous, 11 de juny del 2015

Ja és estiu al Serradet de Barneres

Amb l'arribada de les calors toca esquilar les ovelles. Un any més hem confiat amb el nostre esquilet de confiança, en Martí de Can Picola (d'Ogassa). Amb cosa d'un matí ja les hem tingut totes esquilades: unes 110 ovelles més els 2 marrans. Amb un paio com en Martí això d'esquilar sembla un pim, pam, però vol molta traça i precissió.

Vegeu sinó el video que ve a continuació, de l'esquilada d'aquest any, el passat divendres 5 de juny,





De cara a les ovelles, esquilar-les és com treure's un pes de sobre i pateixen menys calor. I de cara a nosaltres, la veritat és que és un guany notable per facilitar la higiene de la munyida. Ja que quan comença la calor van perdent llana, se'ls hi enganxen trossos de palla i herbes per tot arreu... D'un sol tret millorem tot de coses que molesten per munyir!

Acabades d'esquilar semblen diferents, com si els hi faltés alguna cosa (la llana evidentment). Queden ben blanquetes, com si les veiessis despullades, i t'adones que no totes estaven tan grassonetes com semblava (tot i que deu ni do).

La llana anys enrere era una matèria primera molt apreciada i que complementava els ingressos dels pastors tradicionals. Hi havia tota una xarxa més o menys de proximitat on rentar, cardar i treballar la llana. A més del seu ús tèxtil, la llana servia per moltes aplicacions ja que és molt aïllant, duradora i resistent.

A dia d'avui està molt mal pagada, es compra a l'engròs i feines tens a què te la passin a recollir. Així que si algú s'anima a fer feltre, manualitats o per qualsevol altre idea (decoració, aïllant en la bioconstrucció...) estarem encantats de regalar-li! De moment en tenim 10 o 12 sacs plens (de llana “bruta”: acabada d'esquilar).

Amb les ovelles esquilades, ja podem dir que ja és estiu al Serradet de Barneres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada